Home / Questions Solutions / Primary Assistant Teacher Questions Solution 2019

Primary Assistant Teacher Questions Solution 2019

Primary 2nd Phase Full Question Solution is available campustimesbd. Primary Exam Question Solution is also given in our campustimesbd updated. Primary Assistant Teacher Question Solution 2019 is available here.Primary Assistant Teacher Exam 2019 Question Solution.
26th District’s Primary School Assistant Teacher 2nd Phase Exam Question & Solution
Exam Date: Friday,31 may 2019.
Exam Time: 10.30 AM to 11.30 AM
On 31th May 2019, the examination of the 2nd phase was held from 10:30 am to 11:30 pm, written by 80 number of written tests (mcq). For each correct answer, 1 and 0.25 for every wrong answer will be cut.

primary assistant teacher exam 2nd phase question.




প্রশ্ন সমাধান: ইংরেজি
প্রাথমিক শিক্ষক নিয়োগ পরীক্ষা- ২০১৮
পরীক্ষার তারিখ: ৩১.০৫.২০১৯ (২য় পর্যায়)
Solved by: Ajgar Ali
=============
1) As the sun__, I decided to go out.
Ans: was shining

2) Which of the following sentences is correct?
Ans: He was hanged for murder.

3) Choose the English translation of “তুমি কি কখনো কক্সবাজার গিয়েছো?”
Ans: Have you ever been to Coxes Bazar?

4) I have a boat made of wood. The underlined phrase is-
Ans: Past Participle Phrase

5) A person who writes and edits dictionaries is called a-
Ans: Lexicographer

6) Every driver must be held__his own actions.
Ans: responsible for

7) What is the antonym of the word ‘unwitting’?
Ans: Intentional

8) The professor was given__to materials in the research laboratory.
Ans: access

9) “He said that he had done the work.” The direct speech is –
Ans: He said, “I did the work”.

10) The plural of ‘Fez’ is-
Ans: Fezes

11) The book ‘’Treasure Island’ is by-
Ans: Stevenson

12) Phosphates ___to most farm lands in Bangladesh.
Ans: need to be added

13) Change the voice: Who is creating this mess?
Ans: By whom is this mess being created?

14) Mr. Atique___rather not invest that money in the stock market.
Ans: would

15) Amenable শব্দের সাথে সঠিক Preposition টি কি হবে?
Ans: to

16) The Feminine of ‘Ram’ is
Ans: Ewe

17) Which one is Plural?
Ans: Bureaux

18) Which one is the correct spelling?
Ans: Irresistible

19) The countable form of ‘laughter’ is
Ans: laugh

@Ajgar Ali

প্রাথমিক শিক্ষক নিয়োগ পরীক্ষা ২০১৮
(২য় ধাপ)
গণিত সমাধান
~~~~~~
১. ১৯৮০০
২. ৬০
৩. সমকোণী
৪.২লিটার
৫. ২,৪,৭ দিয়ে ত্রিভুজ গঠন করা যাবে না
৬. 12xy
৭. ৮ঃ৩
৮. ১০৭
৯. ৩৯টাকা
১০. -60
১১. ১৩ বছর
১২. ৪মিটার
১৩. ৬ বর্গমিটার
১৪. ২১৮৭
১৫. 4
১৬. অতিভুজ ৫ মিটার
১৭. ৩০ বছর
১৮.৩৬০ ডিগ্রি
১৯. ০
২০. ৫০ ডিগ্রি

# আজকে (৩১/০৫/১৯)অনুষ্ঠিত প্রাথমিক শিক্ষক নিয়োগ পরীক্ষার # ২য়_ধাপের
# বাংলা_অংশের সমাধান…..
০১| অঘারাম বাস করে অজপাড়া ঘায়ে “অঘা ও অজ” কোন ভাষার উপসর্গ?
উত্তরঃগ(খাঁটি বাংলা)
০২|”তাসের ঘর” অর্থ কী?
উত্তরঃঘ(ক্ষণস্থায়ী)
০৩| বাংলা বর্ণমালায় মাত্রাহীন বর্ণ কতটি?
উত্তরঃক(১০টি)
০৪| “কুসুমিত” শব্দের প্রকৃতি-প্রত্যয় কী?
উত্তরঃগ(কুসুম +ইত)
০৫| “অলীক” এর বিপরীত শব্দ কোনটি?
উত্তরঃঘ(সত্য)
০৬| “দিন যায় কথা থাকে”এখানে “যায়” কী অর্থে ব্যবহৃত হয়েছে?
উত্তরঃগ(ধারাবাহিকতা)
০৭| “বেলা অবেলা কালবেলা’র” লেখক কে?
উত্তরঃখ(জীবননান্দ দাশ-কাব্যগ্রন্থ)
০৮| “ষোড়শ” শব্দের সন্ধি বিচ্ছেদ কী?
উত্তরঃক(ষট্+দশ)
০৯| বিরামচিহ্নের অপর নাম কী?
উত্তরঃক(ছেদ চিহ্ন)
সমাধান রমজান
১০| শুদ্ধ বানান কোনটি?
উত্তরঃগ(আসত্তি)
১৪| কিরণ শব্দের সমার্থক শব্দ নয়?
উত্তরঃগ(প্রজ্ঞা)
১৫| অক্ষির সমীপে” এক কথায় কী?
উত্তরঃঘ(সমক্ষ)
®অক্ষির সমক্ষে বর্তমান —প্রত্যক্ষ
১৬| ভাষার মূল উপকরণ কী?
উত্তরঃ খ(বাক্য)
®উপাদান শব্দ
১৭| “হাট-বাজার” কোন অর্থে দ্বন্দ্ব সমাস?
উত্তরঃ(খ)সমার্থে
১৯| কোনটি শুদ্ধ বাক্য?
উত্তরঃগ(আমার বড় দুরবস্থা)
২০| আমি আমরা”এগুলো কোন সর্বনাম পদ?
উত্তরঃগ(ব্যক্তি বা পুরুষবাচক)
বি.দ্র.১১,১২,১৩,১৮ নং প্রশ্নগুলোর ছবি পরিষ্কার বুঝতে পারছি না
সমাধানে MD. Ramjan Ali

আজকে অনুষ্ঠিত প্রাইমারি শিক্ষক নিয়োগের সাধারণ জ্ঞান অংশের সমাধান :

.

.

১৯৭০ সালের নির্বাচনে জাতীয় পরিষদের তৎকালীন পূর্ব পাকিস্তানের আসন কতটি ছিল

—১৬৯ টি

.

ইউরোপীয় ইউনিয়নের সদস্য সংখ্যা কতটি

—–২৮ টি

.

পৃথিবীর কোন দেশে প্রাথমিক শিক্ষার মান বেশি

—-ফিনল্যান্ড

.

বাংলাদেশের একমাত্র স্যাটেলাইট কোন দেশ থেকে উৎক্ষেপণ করে

—–যুক্তরাষ্ট্র

.

বঙ্গবন্ধু কতৃক ৬ দফা ঘোষিত হয় কবে

—-৫ ফেব্রয়ারি ১৯৬৬

.

খাওয়ার লবণের সংকেত কোনটি

—–NaCl

.

মুজিবনগর সরকাররে অর্থমন্ত্রী কে ছিলেন

—–এম, মনসুর আলী।

.

পানির স্ফুটনাঙ্ক কত

—–১০০’ সেলসিয়াস

.

আমেরিকান ম্যাগাজিন নিউজ উইকে রাজনীতির কবি নাম আখ্যায়িত করা হয় কাকে

—-বঙ্গবন্ধু শেখ মুজিবুর রহমান

.

১৯৭১ সালে বাংলাদেশে পাকিস্তানি বাহিনীর বর্বরতার খবর প্রথম বহিঃবিশ্বে প্রচার করেন কোন সাংবাদিক

—–সাইমন ড্রিং

.

রূপপুর পারমাণবিক কেন্দ্র কোন জেলায়

—পাবনা জেলা

.

বাংলাদেশের জাতীয় সংসদের অধিবেশন আহ্বান করেন কে

—–মহামান্য রাষ্ট্রপতি

.

পলাশীর যুদ্ধ সংঘটিত হয় ১৭৫৭ সালের

—-২৩ জুন

.

জোয়ার ভাটার প্রধান কারণ

—–চাঁদের আকর্ষণ

.

কোন পক্রিয়ায় উদ্ভিদ খাদ্য তৈরী করে

—-সালোকসংশ্লেষণ

.

কোন দেশটির সাথে সমুদ্রসীমা নেই

—-নেপাল

.

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় প্রতিষ্ঠিত হয় কত সালে

—-১৯২১ সালে

.

স্কাউটের প্রতিষ্ঠাতা কে

—-রবার্ট ব্যাডেন পাওয়েল

.

মুক্তিযুদ্ধের সময় বাংলাদেশের স্বাধীনতা লাভের বিরোধিতা করেছিল জাতিসংঘের নিরাপত্তা পরিষদের কোন দুইটি স্থায়ী রাষ্ট্র

—– চীন ও যুক্তরাষ্ট্র

UPDATING…. HERE

Are you searching 1st phase questions solution? Campustimesbd is also available all questions solution. If you need 1st phase questions solution So you can obviously GO HERE now.

If you search 3rd phase Exam date and available districts and upazila? Campustimesbd is collect all date of primary assistant teacher exam 2018.
So you can GO HERE and check It’s carefully.

About Nazmul Hasan

Hi! I'm Nazmul Hasan.I'm Student of Govt. B.L. College,Khulna, Department of Political Science....

Check Also

এস আই পরীক্ষার গণিত অংশের সমাধান-২০১৯

আজকে অনুষ্ঠিত এস আই পরীক্ষার গণিত অংশ-২০১৯ ১) একটি কাজ ৩০ জন শ্রমিক ২০ দিনে …

Primary Assistant Teacher Exam Question and Question Solution-2019

Primary 1st Phase Full Question Solution is available campustimesbd. Primary Exam Question Solution is also …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *